За 14-и път в САЩ отдават почит на жертвите на трагедията, когато в рамките на няколко минути атентатори самоубийци забиха последователно два самолета в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, а малко след това друг се разби и в Пентагона.

На 11 септември 2001 г. 19 терористи завземат четири пътнически самолета, излитащи от Източното крайбрежие на САЩ към Калифорния. За терористичният акт са избрани самолети с далечни дестинации, тъй като техните резервоари са напълно заредени с гориво.

С два от тях терористите разбиват Кулите близнаци в Световния търговски център в Ню Йорк. Събитието се излъчва на живо по цял свят, след като телевизионните станции пристигат, за да отразят първото сблъскване. Третият самолет се блъска в Пентагона.

При атаките загиват всички пътници в самолетите и близо 2500 души, които са в сградите. След по-малко от два часа кулите се сриват до основи.

Единствено четвъртият отвлечен от терористи самолет не успява да постигне набелязаната цел, за която се смята, че е била Белият дом и се разбива в поле в Югозападна Пенсилвания. Предполага се, че терористите са загубили контрол над самолета след оказана съпротива от страна на пътниците.