„Скоро след обявяването на резултатите от референдума, бях наясно с определени предпочитания на някои участници на еврогрупата и някои „партньори“ за моето… „отсъствие“  от заседанията.

Министър- председателят преценени, че това ще е потенциално полезно за постигането на споразумение.

Поради тази причина аз напускам Министерството на финансите днес“, заяви Варуфакис, който често е в конфликт с кредиторите в преговорите през последните месеци.

Той обясни причините за решението си в блога си, след като обяви новината в „Туитър“.

Вчера, след референдума, Варуфакис обяви, че резултатите откриват за правителството път към споразумение с международните кредитори.По думите му Атина ще води позитивни преговори с Европейската централна банка и с Европейската комисия.

„Днешното „не“ е едно голямо „да“ за демократична Европа“, каза снощи Варуфакис.

Гръцкият втори министър за международните икономически отношения Евклидис Цакалотос е най-вероятният кандидат за поста, овакантен от Янис Варуфакис, предаде Ройтерс, като се позова на информация от правителствен източник.

Името на новия финансов министър на Гърция

ще бъде съобщено след днешното заседание на съвета на политическите лидери, свикано от президента Прокопис Павлопулос по искане на премиера Алексис Ципрас. Заседанието има за цел изработване на обща позиция за предстоящите преговори с международните кредитори./Източник: По материали на БТА