Подобни публ.

2 Коментари

 1. 1

  просто минавам

  дам, така е, но има и друг проблем, проблемът на чувството, че си чужденец в собствената си страна, а това, предполагам е чувство, което се изпитва ежедневно от мнозина българи в България !!!, т.е. тук никой не те брои за нищо, правят те на луд, плащат ти смешни заплати, отидеш в администрация или друго и те посрещат с нежелание за съдействие (въпреки че би трябвало, след като това им е работата) и просто няма нужда да изброявам ежедневните сблъсъци с простотия, недобронамереност и тотална липса на нормалност във всички отношения, аз лично се чувствам по-добре в чужбина, живяла съм в няколко държави по няколко месеца, в България се чуствам като чужденец в собствената си държава, масово народът е тъп, злобен и неотзивчив, в чужбина дори и лицемерно, ще се усмиихнат като отиваш при тях по някаква работа и ще я свършат, тук и лицемерната усмивка я няма а само намръщени идиоти

  Отговор
 2. 2

  Yanakiev

  Мило момиче, това реалността. Или си тук при нас в лайната или отиваш в европата, където българина си остава лайно за европейците.

  Аз за разлика от теб не вярвам в последните ти туми – че емиграцията има потенциала да пормени България – ако това беше така, до сега щеше да се е случило. Не малко са случаите, когато Българи се връщат от чужбина, с натрупани знания и мангизи, но не успяват да се реинтегрират в държавната лайнарска уредба – тук не можеш да успееш в сериозно бизнес начинание, ако не се оцапаш и ти с говна. Неправомерно начислените таксички и подкупчетата са само една малка част.

  Проблема на България винаги ще си остане възпитанието в семейството – няма как едно дете, което е възпитавано, че да лъже, за да избегне гнева на свой близък или да спечели благоволението му, е приемливо, да не пренесе тази порочна модалност по-нататък в живота си. Така си създаваме тук наши собствени социални уроди. И когато някой от наосталгично настроените български мигранти реши да се пробва удома, и се срещне с такъв подобен социален урод – до там беше. Всички специални познания на българския мигрант, натрупани в европата или в чужбината не само че не са приложими, а са и недостатъчни.

  За това споделям своето здраво убеждение, че България сама отглежда своите погубители. За това на първо място хора като авторката решават да се махнат от лайната. Да, отиват в студена среда, където емоционалната връзка с обществото е прерязана – поради тази рпичина едно от наказанията за благородниците е било да бъдат пратени в изгнание – да нямат достъп до любовта на поданниците си.

  Чужбина не прощава, България също. Избора е наш – от какво сме готови да се лишим, в името на това да развием себе си достойно. Ако е от достойнство – то тогава Бъглгария представя пред всеки неограничени възможности, ако е от социална среда и приятели – чужбина е подходящ вариант.

  Мангизи има и в България, трябва да продадеш себе си за да се домогнеп до тях. А в чужбината – там те няма, ти съществъваш като тяло, понякога и като дух, но пък можеш спокойно да имаш достатъчно мангизи.

  Тъжно е, че авторката се чувства така, но това е нейния избор. Бог да е с теб, авторке, бъди щастлив и живей в радост! Бери плодовете на своите избори и винаги знай, че в лайняната българска държава винаги ще има място, в което да се върнеш. Но тогава няма със сигурност ще чуваш и въпроси от сорта – “ти като беше в чужбина, защо се върна…”. Намери баланса в себе си.

  И забрави тези глупости, че емгирацията ще оправи България – знанията и уменият на мигрантите са придобити и усъвършенствани в други социални и икономичеки условия. Те са неприложими към това, кеото е тук. Не случайно е нужно време на човекче, което бяга от България, за да се итегрира в новата социална и икономическа среда.

  Отговор

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2014 Powered By news365.eu