198 от изпадналите в беда български граждани, пристигнали на сезонна работа в Швеция, вече пътуват за България, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Те са потеглили в сряда вечерта от Стокхолм с три автобуса, предоставени от шведските власти. Българското посолство е осигурило храна и вода за цялата група.

Средствата за техния превоз са осигурени от българското правителство, се посочва в съобщението.

Със съдействието на Министерството на външните работи на Швеция училище в близост до посолството ни е оборудвано с легла, душове и храна, в което да бъдат настанени следващи групи български сезонни работници.

Шест микробуса на МВнР и два автобуса на Министерството на отбраната вече заминаха за Стокхолм. С тях могат да бъдат транспортирани общо 135 български граждани.

В случай на нужда шведската полиция ще окаже сътрудничество по локализирането на желаещите да се приберат в родината, посочват от МВнР.

Все още остава неизяснено кои са организаторите, наели нелегално работниците.

Роднина на един от гастарбайтерите каза пред БНТ, че кланът на Кирил Рашков, известен като Цар Киро, стои зад изпращането на берачи за Швеция.

Шведските власти започнаха разследване по случая със съмнение за мрежа за трафик на хора. Вече един 43-годишен мъж е арестуван по обвинение за трафик на хора.

Официално няма подадено оплакване от измамени сезонни работници.

Само в софийското Девето РПУ е подаден сигнал, че лице изнудвало роднини на берачите за пари, за да съдейства за връщането им.

Прокуратурата повдигна обвинение за изнудване на Митьо Петров от Божурище. В сряда той беше арестуван в квартал Филиповци. Според жалбата срещу него Митьо е искал по 400 евро на човек, за да върне работниците от Швеция, съобщи Би Ти Ви.

Той отрича да е изнудвал когото и да било, а вината му била, че е баща на организатор на гурбета.

Началникът на управлението Спас Иванов разказа пред БНТ, че в момента в Швеция има колония от над 1000 българи, най-вероятно не са само от София.

“Тази година боровинковата реколта е изключително слаба и поради тази причина вероятно е възникнал и този проблем, че те не могат да набавят необходимите средства, първо, за препитанието си там и второ, да съберат необходимите средства пък да се завърнат в България”, каза Иванов.