„Нови хоризонти“ изпрати първата близка снимка на повърхността на Плутон, откри замръзнала вода и показа две от луните на планетата джудже, съобщи НАСА.

Агенцията разпространи новите изображения, след като преди 24 часа космическият апарат потвърди, че е преминал успешно близо до планетата джудже.

„Нови хоризонти“ е същинска изследователска мисия, която показва защо фундаменталните научни изследвания са толкова важни“, заяви на пресконференция заместник-директорът на НАСА по научните въпроси Джон Грансфелд.

„За девет години мисията изгради очаквания за това какво ще видим, когато се доближим максимално до Плутон и луната Харон. Днес имаме първите сведения от това научно съкровище, което „Нови хоризонти“ откри при преминаването си до планетата джудже. Мога да кажа, че всичко надмина очакванията ни“, допълни Грансфелд.

Новата по-близка снимка в екваториалния регион на Плутон (близо до областта, чиято форма прилича на сърце) показва планинска верига, чиито върхове се извисяват на 3500 метра над повърхността на леденото тяло.

Планината се е образувала в резултат на естествени геоложки процеси, които по всяка вероятност все още протичат на Плутон.

Това учените са установили като са отчели възрастта на Слънчевата система (4,56 милиарда години) и тази на Плутон, а също липсата на кратери от удари наблизо.

Освен това специалистите предполагат, че на нея се съдържа много воден лед.

Съществуването на ледената планина говори за геоложка активност на повърхността на планетата-джудже, заяви Джон Спенсър, един от участниците в научния екип на “Нови хоризонти”. Според американските учени тя се е образувала преди около 100 милиона години.

„Това е една от най-младите повърхности, които сме срещали в Слънчевата система“, заяви Джеф Мур от екипа на мисията „Нови хоризонти“.

Откритието е направено в резултат на анализ на изображението, прието от станцията час и половина преди максималното ѝ сближаване с Плутон, когато се е намирала на разстояние 77 000 км от нейната повърхност, съобщи на сайта си НАСА.

По думите на Спенсър освен откритата планина и следи от геоложка активност,

учените са дали неформално име на “сърцето” на Плутон. Нарекли са го “районът на Томбо”, в чест на откривателя на планетата-джудже.

Новата снимка на луната Харон показва, че тя също е доста млада и притежава разнообразен терен. Учените обаче са изненадани, че на нея не се виждат кратери.

656-402-haron-luna-na-pluton 
Харон Източник: ЕПА/БГНЕС

„Нови хоризонти“ е наблюдавал и шест други луни на Плутон – Никс, Хидра, Стикс и Керберос. Нова снимка на Хидра разкрива нейната нестандартна форма и размер – 43 на 33 км. Наблюденията показват също, че Хидра вероятно е покрита с лед.

“Нови хоризонти” се доближи на минималното разстояние от 12 472 км от Плутон на 14 юли. Тринадесет часа по-късно предаденият от апарата сигнал достигна Земята. След това сондата започна да изпраща данни за планетата-джудже и нейната луна. Смята се, че на космическия апарат “Нови хоризонти” ще са му необходими 16 месеца, за да предаде всичко, което е събрал по време на прелитането си покрай Плутон. Сега “Нови хоризонти” продължава пътя си към Куйперовия пояс – огромна купчина отломки отвъд орбитата на Нептун.Мисията “Нови хоризонти” започна на 19 януари 2006 г. По време на продължилото девет години и половина пътуване космическият апарат измина 4,8 милиарда километра, като периодично изпадаше в спящ режим заради икономия на енергия. Същото пътешествие той би извършил, ако беше обиколил 120 000 пъти Земята. На 15 януари “Нови хоризонти” започна да изследва Плутон, припомня Франс прес. Тогава апаратът се намираше на около 260 милиона километра от планетата-джудже.