Кървавите атентати в Париж продължават да провокират куп коментари в световната преса. Ето най-интересното от изданията в Европа, САЩ, Русия и Балканите по темата какво да се прави оттук нататък и какво се случва на геополитическата сцена:

Съвместните усилия на Москва и Париж в борбата с “Ислямска държава” са пример за най-тесните отношения между Русия и Запада от над десетилетие насам, пише в. “Таймс”.

“Руският президент Владимир Путин нареди на генералите да сформират военен съюз с Франция за съвместна борба с цел унищожаване на ИД”, поосочва вестникът. Следващата седмица френският президент Франсоа Оланд ще посети Москва и Вашингтон.

Според изданието обаче американският президент Барак Обама е претърпял неуспех в опита си да заеме водеща позиция в борбата срещу терористичната групировка.

В авторска статия за в. “Гардиън” водещият от телевизия “Ал Джазира” Мехди Хасан пише, че през последните 14 години твърде много хора, от Ню Йорк до Лондон, са предпочели да не забелязват връзките между военните намеси на Запада в Близкия изток и извършваните в западни страни терористични атаки.

Всяко споменаване на такава взаимозависимост предизвикваше гневно осъждане от политици и експерти, напомня авторът, според когото същата реакция се наблюдава и след атентатите в Париж.

За разлика от свалянето на руския самолет над Египет, което “Дейли телеграф” определи като “пряко последствие от намесата на Русия в Сирия”, сега Франция не само не бе упрекната в същото, ами се реагира гневно на всеки дръзнал да обърне внимание на военните й действия в Либия, Мали и Сирия, пише Хасан.

Френският в. “Фигаро” изчислява, че новите разходи за обезпечаване на сигурността на французите при борбата с тероризма ще възлизат на около 27 евро на глава от населението, което е двойно по-малко от разходите на Франция за ядреното възпиране.

В интервю за в. “Монд” бившият френски президент и лидер на опозиционната десница Никола Саркози заявява, че е било загубено твърде много време за предприемане на мерки за сигурност след атентата срещу сатиричния вестник “Шарли ебдо” в началото на януари. “Този атентат стана преди близо година, обаче

всичко, което тогава поиска опозицията, не бе чуто

Например е необходимо да се криминализира посещаването на джихадистки сайтове, както и да се задейства европейската база данни за самолетните пътници, на което левицата се противопоставя в Европейския парламент, както и (крайнодесния) Национален фронт”, отбелязва Саркози.

“Две мерки са по-специално необходими – домашният арест, с носене на електронна гривна, на лицата с досие в разузнавателните служби като рискови индивиди, както и мярката “пращане в център за постоянно медицинско и социално наблюдение след излежаване на присъдата затвор” вече да важи и за терористи.

Ако пред тези две мерки има конституционни препятствия при сегашната нормативна рамка, измененията в конституцията ще позволи те да отпаднат”, изтъква Саркози пред в. “Монд”.

“Паникьосаните реакции, разпалвани от десни политици в САЩ и Европа,

“да се обяви война” на “Ислямска държава” са в общи линии само празен шум.

Никой от предлагащите такъв отговор не дава и най-малката идея как да се направи това – те имат само разбираемото желание, което и ние споделяме, да се унищожи терористичната групировка ИД”, пише в редакционна статия в. “Ню Йорк таймс”.

Според изданието президентът Барак Обама правилно е отбелязал, че военните действия могат да са само една част от по-обща стратегия, която САЩ и партньорите им ще трябва да прилагат години наред.

Важни мюсюлмански държави, по-специално Саудитска Арабия, ще трябва просто да престанат да финансират и улесняват политически джамиите, имамите и паравоенните групировки, които подхранват екстремистите и опасните им изопачавания на исляма, смята изданието.

ИД не е предизвикателство, с което САЩ могат да се справят сами

“Ако станат необходими повече сухопътни сили, те трябва да дойдат от страни в региона с подкрепата на въздушни удари, разузнавателна информация, логистика и евентуално друга помощ от САЩ, Франция, Русия и други държави”, предлагат “Ню Йорк таймс”.

То обаче отбелязва един важен момент – арабските страни са разделени по въпроса кой е главният враг и това прави невъзможно да се съсредоточат ресурсите за побеждаване на ИД.

“Саудитска Арабия се вълнува повече от Иран и свалянето на сирийския президент Башар Асад, Турция иска да свали Асад и да се разправи с кюрдските сепаратисти, а иракското централно правителство се интересува предимно от запазването на управлението на шиитското си мнозинство”, дава пример вестникът.

Спирането на достъпа на всички бежанци, както искат някои в САЩ и Европа, би била неефикасна и трагична капитулация пред страха, смята още изданието, според което правителствата трябва да подобрят граничния си контрол и бдителността си, но на разширяването

на електронното подслушване и други видове наблюдение в свободните общества трябва да се окаже съпротива

Глобалният алианс срещу “Ислямска държава” постепенно започна да се очертава благодарение на стъпките, предприети от Франция, Русия и САЩ, пише в. “Уолстрийт джърнъл”.

Вестникът обръща внимание, че руската страна предварително е уведомила американците за решението си вчера да изстреля крилати ракети по позиции на ислямистите в Сирия (за пръв път от началото на въздушната си кампания на 30 септември) и определя това като “признак на потенциален напредък”.

За Запада руският президент Владимир Путин “скоро ще изглежда незаменим в обединените усилия”, поставили си за цел разгромяването на ИД, прогнозира “Уолстрийт джърнъл”.

Щом се убеди, че руският самолет в Египет е бил взривен, президентът Владимир Путин разпореди масирани ракетни и бомбени удари в Сирия и нарече французите съюзници, отбелязва и руският в. “Ведомости”.

Сближаването на Москва със Запада тъй или иначе вече бе факт,

коментира комунистът Леонид Калашников от външнополитическата комисия в Държавната дума, цитиран от “Комерсант”. “Преди да бъде нападната Франция, ни питаха защо се пъхаме в Сирия, но сега тая риторика изчезна и много страни са готови да сътрудничат с нас”.

Но според депутата Русия и Западът ще развиват сътрудничество “по партньорски” и няма връщане към предишната “любов и доверие”.

“Санкциите, особено тези на САЩ, няма да бъдат вдигнати скоро”, заявява още Калашников пред “Комерсант”.

Кремъл може би вижда в евентуалното сътрудничество повод за по-нататъшно развитие на двустранните отношения със САЩ, забелязва “Лента”.

Следващата цел на “терористичния интернационал” е Вашингтон,

припомня пък “Новая газета” изявления на джихадисти. “Реакцията на атентатите в Париж от 13 ноември много наподобява реакцията след рухването на кулите близнаци на 11 септември преди 14 години”, отбелязва коментатор на “Независимая газета”.

“В общественото съзнание отново се пробуди схващането, че тероризмът е зло за цялото човечество. И днес съм убеден, че антитерористичните сили от цял свят ще се обединят и ще дойде краят на ИД”, заявява руският публицист.

“В борбата срещу “Ислямска държава” интересите и целите на много страни съвпадат. Това съвпадение важи не само за Запада, а дори и за Иран, който има шанс да си сътрудничи с международната общност. А това би му донесло облаги. (…) Необходима е “реална подкрепа” и от страни, като Саудитска Арабия, Турция и Иран”, пише гръцкият в. Катимерини”.

Турският в. “Радикал” пък съобщава за позорното поведение

на приятелския футболен мач между националните отбори на Турция и Гърция, на който присъстваха и премиерите на двете страни Ахмет Давутоглу и Алексис Ципрас. По време на отделената преди срещата минута мълчание в знак на почит към жертвите на терористичните атентати в Париж се чуваха силни освирквания от запалянковци на стадиона “Башакшехир” и възгласи “Мъчениците не умират, родината е неделима”.

“Позорно”, както го определя вестникът, е било поведението на част от феновете и по време на гръцкия химн, който също бил освиркан. Капитанът на отбора Арда Туран е реагирал на “безвкусната проява” на феновете, като се обърнал към трибуните и им направил знак с ръце да престанат.

Селекционерът на турския национален отбор Фатих Терим също осъди поведението на феновете по-късно, като заяви, че то не подхожда на Турция.