Мнозинството гърци – 61,21%, са гласували с „не“ на референдума, на който трябваше да решат дали да приемат условията на кредиторите за постигане на споразумение за допълнителна финансова помощ, съобщи вътрешното министерство при преброени 50 на сто от бюлетините.

Избирателната активност е била близо 60%, заяви вътрешният министър Никос Вуцис, цитиран от ДПА.

Такива данни даваха и няколко независими социологически агенции. Според проучванията на агенциите Джи Пи О, „Метрон аналисис“ и Ем Ер Би лагерът на противниците на предложенията на кредиторите води с разлика от около три пункта, съобщава Ройтерс. Джи Пи О е провела телефонна анкета по поръчка на гръцката телевизия Мега, според която против предложенията за реформи са гласували между 49,5% и 53,54% от гражданите, а за тях – 46,5 – 50,5%, предаде ТАСС. „Метрон аналисис“ е пресметнала за телевизия Антена, че гласувалите с „не“ са 49% спрямо 46% гласували с „да“. Проучване на агенция Марк, поръчано от телевизия Алфа, изчислява, че между 49,5 и 54,5 на сто от гърците са гласували с „не“ спрямо 45,5 до 50,5% с „да“. Телевизия Стар огласи резултати от проучване, осъществено за нея от агенция Ем Ер Би, според което против предложенията на кредиторите са 49-54% от гърците спрямо 46-51%, гласували с „да“.

Официални екзитполове няма с оглед пестене на средства.

Избирателните секции отвориха в 7 ч. и затвориха в 19 ч.

Референдумът протече в нормална обстановка, без инциденти, съобщи гръцкото министерство на вътрешните работи и административната реформа. Нямаше проблеми в избирателните секции и като цяло обстановката в страната беше нормална, посочи ведомството.

Противници на предложението на кредиторите за реформи започнаха да се събират на централния площад „Синтагма“ в Атина, за да отпразнуват своята победа, предаде ТАСС. Площадът се изпълни с хора, носещи гръцкия флаг и плакати с лозунг „Не на мерките за икономии!“.