Гръцката централна банка предупреди за пръв път, че евентуален провал на гръцките лидери и кредиторите на страната да постигнат спасително споразумение ще бъде началото на болезнен курс, който ще доведе първоначално до гръцки дефолт, а накрая и до излизане на страната от еврозоната, а най-вероятно и от Европейския съюз.

В изявление относно доклада си за паричната политика в периода 2014-2015 г. банката заявява, че постигането на ново споразумение с кредиторите е от най-голямо значение за отблъскването на непосредствените заплахи за икономиката.

Гръцката централна банка посочва още, че Гърция рискува отново да попадне в период на рецесия и предрече, че сегашното забавяне на икономиката ще се ускори през второто тримесечие на годината.

Гръцката икономика започна отново да расте миналата година след няколко години на рецесия, но през първото тримесечие на 2015 г. се сви с 0,2% на годишна база. Централната банка обаче посочва, че гръцката страна и кредиторите изглежда са постигнали компромис по основните условия за спасително споразумение.

Банката изтъква, че решително подкрепя споразумение с партньорите “като исторически императив, който не трябва да бъде игнориран”.

“Имаме нужда от споразумение, с което дългът ще стане управляем и следващите поколения ще бъдат освободени от бремето му. Нямаме право да оставяме дълга като наследство”, се казва в доклада.

Според авторите на текста сегашната дългова криза може да прерасне в неуправляема криза с високи рискове за банковата система и финансовата стабилност. Излизане от еврозоната още повече ще усложни ситуацията и ще доведе до нова валутна криза, заради която ще се увеличи инфлацията.

Всичко това ще означава дълбока рецесия, драстично намаляване на доходите, значително увеличаване на безработицата и разрушаване на всичко това, което е направено за гръцката икономика през годините на членство в ЕС, особено след влизането в еврозоната.

От равноправен член на ЕС Гърция ще се превърне в бедна страна в Южна Европа, предупреждават още авторите на доклада.

На утрешната среща на Еврогрупата се гледа като на последния шанс на Гърция да достигне споразумение с кредиторите си, коментират международните агенции. До момента обаче сигналите и от двете страни са, че компромисът е почти невъзможен.